Tapete za zidove

Pre nekoliko godina tapete su ponovo postale jako moderne kada je u pitanju uređenje prostora. Ranije su se koristile za oblaganje kompletnih stanova i kuća što se odnosilo na sve prostorije i sve zidove. U današnje vreme služe za dekoraciju i mogu vrlo lepo da osveže životni prostor.

Pre nekoliko godina tapete su ponovo postale jako moderne kada je u pitanju uređenje prostora. Ranije su se koristile za oblaganje kompletnih stanova i kuća što se odnosilo na sve prostorije i sve zidove. U današnje vreme služe za dekoraciju i mogu vrlo lepo da osveže životni prostor. Uglavnom se trendovi vremenom vraćaju te su se i tapete nakon nekog perioda ponovo vratile u dizajniranju enterijera i naravno u novom stilu. Art deco stil potpuno je povratio popularnost tapeta i njih možete kombinovati čak i u minimalističkom prostoru.

Bilo koji lep i nesvakidašnji enterijer može probuditi u Vama razne želje i ideje kako da od svog prostora načinite nešto slično i podredite ga u potpunosti Vašim potrebama, iskažete koliko ste kreativni i kroz razne detalje prikažete sami sebe. Tapete koje se danas mogu naći na tržištu dizajnirane su prefinjenije nego ikad, mogu se naći u raznim bojama i dezenima raznih kombinacija.

Gde se mogu naći tapete?

Postoji bezbroj radnji koje se bave prodajom mebla, tapeta i raznog drugog materijala koji služi za uređenje zidova i kompletnog enterijera. One Vam pružaju bezbroj mogućnosti, a kada su u pitanju tapete razne motive, boje, svojevrsnu dozu elegancije, nežnosti, jarke boje i dr. Ne retko se dešava da mnogi kupci uđu u radnju ne znajući tačno šta žele ali u mnoštvu boja i dezena svako od njih brzo pronađe rešenje. Natraženiji su nedefinisani oblici u poslednje vreme jako moderni 3d efekti na tapetama. Kvalitet i vrsta tapeta određuju cenu na šta obavezno treba obratiti pažnju.

Vrste tapeta:

- papirne tapete ( jednostavno se lepe jer su tanke i glatke, nisu pogodne za kuhinju, dečiju sobu ili hodnik jer se brzo prljaju a ne mogu da se peru ) .
- papirne perive tapete ( imaju zaštitnu foliju koja daje mogućnost brisanja i pranja tapeta a zbog ove folije malo teže se skidaju ) .
- plastificirane tapete ( najbolje su rešenje za kuhinju, dečije sobe pa čak i za kupatila jer se mogu ribati ) .
- reljefne tapete ( prekrivaju sve neravnine, pukotine i rupe po zidovima, njihovo lepljenje je veoma jednostavno a mogu da se premazuju disperzionom bojom ) .
- foto tapete ( odličan su ukras svakog prostora i njihovo lepljenje treba prepustiti stručnjacima ) .

U zavisnosti od materijala od kojeg se izrađuju napravljena je i ova podela u vrstama tapeta. Kod plastificiranih tapeta je najveća otpornost na vodu, vlagu i toplotu. Upotreba ovih tapeta treba biti umerena, ne morate njima oblagati sve zidove već možete samo po neki zid a ostalu površinu okrečiti u neku nijansu sa tapeta.

Najzanimljivije ideje koje možete primeniti na Vašim zidovima:

Tapetama kao starim - novim ukrasima možete preneti sve svoje emocije i kreativnost na Vaše zidove. One su idealno rešenje u uređenju enterijera. Raznim zanimljivim idejama možete probuditi Vašu inspiraciju. Na primer ukoliko se odlučite za iskrivljene tapete imaćete imitaciju neravnina na Vašim zidovima. Postoje i tapete sa džepovima na zidovima koje potpuno izlaze iz okvira dekorisanja. One u sebi imaju čvrsto, rastegljivo platno koje po zidu predstavlja prostor gde možete smestiti sitnice.

Jedan inostrani dizajner došao je na ideju da od tapeta napravi veliki kalendar ili planer. Funkcionalnost ovakvog kalendara graniči se sa svojstvima tapeta i u potpunosti mogu pružiti uvid u sve Vaše obaveze tokom cele godine.

Kada je najbolje vreme za lepljenje tapeta?

Ukoliko ste rešili da svoje zidove obložite tapetama ili da zamenite već postojeće nema potrebe da čekate leto i lepo vreme. Ukoliko Vam je grejanje dobro u kući ili stanu ovaj posao može se obaviti bilo kada u toku godine. Čak je i dobro što se cena tiče odlučiti se za ceo posao u zimskom periodu jer su tada tapete snižene, a možete ih tada samo kupiti pa sačekati lepše vreme za njihovo lepljenje.

Posao treba prepustiti strpljivima:

Pri odabiru tapeta koje se mogu naći na našem tržištu treba se raspitati o njihovim prednostima i manama. Možete se u svakoj radnji posavetovati sa prodavcima o svemu što Vas interesuje. Ukoliko se još uvek pitate da li sami da lepite tapete oni će Vam svakako savetovati da ovaj posao ipak prepustite majstorima iz više razloga. Ukoliko sami postavljate tapete mogu Vam se desiti razne greške koje će se ipak primećivati, možete izgubiti mnogo dragocenog vremena a da na kraju ne budete zadovoljni konačnim rezultatoma. Kako ne biste gubili vreme i živce i sebe izlagali dodatnim troškovima ukoliko Vam se ne svidi obavljeni posao, prepustite sve brige majstorima koji će Vam sve to završiti što je moguće kvalitetnije i brže.

Održavanje tapeta:

Svaka rolna tapeta na sebi ima odštampani simbol koji označava način održavanja. Poseban okvir pruža značenje svih simbola koji se mogu naći na pakovanjima. Mišljenje mnogih stručnjaka je da su papirno perive tapete najbolje rešenje. Njihovo lepljenje kao i održavanje je znatno lakše i jednostavnije u odnosu na druge vrste tapeta. Prlikom zamene starih tapeta ova vrsta se lako guli. Delovi koji ostanu na zidovima mogu poslužiti kao još bolja podloga za lepljenje novih.

Informacije:   +381 64 2357 399